Tutorial :PHP Outputting File Attachments with Headers



Question:

After reading a few posts here I formulated this function which is sort of a mishmash of a bunch of others:

function outputFile( $filePath, $fileName, $mimeType = '' ) {      // Setup      $mimeTypes = array(          'pdf' => 'application/pdf',          'txt' => 'text/plain',          'html' => 'text/html',          'exe' => 'application/octet-stream',          'zip' => 'application/zip',          'doc' => 'application/msword',          'xls' => 'application/vnd.ms-excel',          'ppt' => 'application/vnd.ms-powerpoint',          'gif' => 'image/gif',          'png' => 'image/png',          'jpeg' => 'image/jpg',          'jpg' => 'image/jpg',          'php' => 'text/plain'      );        // Send Headers      //-- next line fixed as per suggestion --      header('Content-Type: ' . $mimeTypes[$mimeType]);       header('Content-Disposition: attachment; filename="' . $fileName . '"');      header('Content-Transfer-Encoding: binary');      header('Accept-Ranges: bytes');      header('Cache-Control: private');      header('Pragma: private');      header('Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT');      readfile($filePath);    }  

I have a php page (file.php) which does something like this (lots of other code stripped out):

   // I run this thru a safe function not shown here  $safe_filename = $_GET['filename'];   outputFile ( "/the/file/path/{$safe_filename}",                $safe_filename,                substr($safe_filename, -3) );  

Seems like it should work, and it almost does, but I am having the following issues:

  1. When its a text file, I am getting a strange symbol as the first letter in the text document

  2. When its a word doc, it is corrupt (presumably that same first bit or byte throwing things off).

  3. I presume all other file types will be corrupt - have not even tried them

Any ideas on what I am doing wrong?

Thanks -

UPDATE: changed line of code as suggested - still same issue.


Solution:1

Ok, I figured it out.

The script above DOES work.

What was happening is I had a series of include_once files, and one of them had a blank line causing the issue.


Solution:2

Not sure if this is the real answer, but I think you intended

header('Content-Type: ' . $mimeType);  

to be

header('Content-Type: ' . $mimeTypes[$mimeType]);  

Note:If u also have question or solution just comment us below or mail us on toontricks1994@gmail.com
Previous
Next Post »