Ubuntu: XSane fails to open device (invalid argument)



Question:

I'm new to Linux and installed Ubuntu 15.10 few days ago. I can successfully print on my Canon i-SENSYS MF4890dw, but when trying to scan with Xsane I get the following:

Failed to open device 'pixma:MF4800_10.237.93.145': invalid argument  

As I have read some feeds from other similar threads, I've tried on Xterm:

scanimage -T   

which returns:

scanimage: open of device pixma:MF4800_10.237.93.145 failed: Invalid argument  

and

uname -r  

which returns 4.2.0-25-generic.


Solution:1

There was a bug in the scanning library that affected wireless scanning using some devices. Upgrade libsane to 1.0.26 or newer. If it isn't available in the software centre, install it from this ppa:

sudo add-apt-repository ppa:rolfbensch/sane-git  sudo apt-get update  sudo apt-get dist-upgrade  


Solution:2

We had similar problems with our Canon scanner. Installing updated versions of xsane and its libraries from the SANE daily ppa got us mostly functional, although the document feeder still does not work.

Another problem we encountered was that the ufw firewall was blocking access to the networked scanner. If you are using ufw and the scanner is networked, try disabling ufw and trying a scan again. If this works, it is pretty easy to allow the scanner through ufw so you don't have to turn it off completely.


Solution:3

Sometimes, a bad USB cable can cause this "invalid argument" error. Try swapping out your cable with a known-good one.


Note:If u also have question or solution just comment us below or mail us on toontricks1994@gmail.com
Previous
Next Post »