Ubuntu: Installing Ubuntu Server and it is stuck at “Configuring apt”



Question:

I am installing Ubuntu Server 12.04.2 LTS 64Bit. Everything is fine up until it gets to "Configuring apt" and it is stuck at "Retrieving file 61 of 69".

I left it on for 6 hours now and is still stuck at that same point.

I have tried restarting the installation with network cable disconnected, I have tried skipping this step by clicking the only available button "cancel" but then it fails later in the process. (I can't remember where)

Some people said to try and open another terminal CTRL-ALT-F2 and do "ifconfig eth0 down" but when I tried that it says "ifconfig" is not a command... nothing really works actually, not even "man".

configuring apt


Solution:1

Don't be so stingy with the disk space. I was having the same error and resolved it by going to 2.5GB.


Solution:2

Ok, this will sound very strange but I had the exact same problem and managed to solve it. I solved it by clicking the Cancel button... Before that i had it re-installed multiple times but that didn't work. After i clicked the cancel button it went on installing very fast and i was done in 5 minutes.


Solution:3

I was attempting to install 12.04.2 onto an IBM X345 server, dual Xenon 3.066MHz and 4 gigs of ram, 5 disc scsi raid array. Same deal, kept hanging configuring apt. Tried various net paths, http, FTP, to no avail. I updated the server's bios, and tried the install again. It went fast and flawlessly, even did the samba install and all updates. I hope this helps out some people, I was going crazy for about 3 hours!


Solution:4

if you are installing ubuntu server in a vm, on ubuntu splash screen after you have selected your language, press F4 to open mode menu and select install a minimal virtual machine. proceed on to installing the os, then it won't hang on configuring apt.


Solution:5

The OP reported in a comment on another answer that switching from the 64-bit version of Ubuntu Server to the 64-bit version solved the problem:

I gave up, I ended up installing the 32bit version and that seemed to work.

â€" 7wp Feb 26 '13 at 5:44

Since 64-bit software usually takes up a bit more disk space than 32-bit software, it occurs to me that it makes sense that either this or Nobody's answer might solve the problem.

The post where this was posted may be deleted, as it was posted as an answer but doesn't really answer the question.


Note:If u also have question or solution just comment us below or mail us on toontricks1994@gmail.com
Previous
Next Post »